wtorek, 11 marca 2014

Pyszna Mama - Jeśli cukinia to z pomidorami...

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, bądź ciepłą kolację możesz przyrządzić cukinię.
U nas dziś cukinia z pomidorami.
To jedna z ulubionych potraw Jasia.
Jest smaczna, zdrowa i sycąca :)
Robię to danie już jakiś czas dla Naszej Rodzinki. Najczęściej latem kiedy pomidory pięknie pachną i smakują jak pomidory, bo z tymi z okresu zimowego różnie bywa, jak wiadomo.
Nie mówiłam Jasiowi co dziś będzie na obiad.
Po drzemce stwierdził, że jest głodny.
Zapytaliśmy czy wie co będzie na obiad? On pomyślał, powąchał zapachy rozchodzące się po całym domu i stwierdził, że zjadłby cukinię z ryżem.
Ma nosa Maluch. :)

Jak przyrządzić cukinie z pomidorami i co do tego potrzebujemy:
- pomidory (2)
- cukinia (2)
- cebula
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- sól, pieprz, oregano
- trochę masła
- ryż

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy z kosteczkę.


Cebulkę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle. Można trochę posolić, żeby cebula się nie przypaliła.
Dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię i smażymy dalej, aż cukinia zmięknie. Można trochę podlać wodą. Gdy cukinia jest miękka dodajemy do garnka pokrojone wcześniej pomidory i bazylię. Bazylię można też dodać na samym końcu, gdyż jak dowiedziałam się wczoraj :)  nie powinno się jej za bardzo podgrzewać. Robi się podobno gorzka. Ja miałam chyba zawsze szczęście, bo nigdy gorzka mi się nie zrobiła :)

I tak sobie warzywka dusimy pod przykryciem, aż wytworzy się smaczny sosik, a warzywa będą miękkie.
Uwielbiam zapach tego dania.
Na koniec doprawiam trochę solą i odrobiną pieprzu oraz oregano. Nie dodaję nigdy do żadnego dania ulepszaczy smaku. Nie zdrowe to i zupełnie nie potrzebne. Lubimy czuć jak danie smakuje, a nie wyobrażać sobie jak by mogło smakować.
Całość podaję z ryżem (najlepiej ryżem Parboilet, jest sypki i się nie skleja).
Danie jest naprawdę przepyszne.
Smacznego!



2 komentarze: