poniedziałek, 10 marca 2014

Pyszna Mama - Jak zjedliśmy Włocha :)

Hmmmm, ależ to było pyszne.
Pesto alla genovese czyli pesto z bazylii. To jeden z najpopularniejszych sosów włoskich.
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale jakie dobre.
Dla takich makaroniarzy jak my, to była uczta :)
Dzięki J.

Czego potrzeba do przygotowania:
- bazylia (najlepiej cały krzaczek),
- ząbek czosnku,
- orzeszki piniowe,
- starty parmezan lub grana padano,
- oliwa z oliwek,
- sól do smaku,
- makaron

Pesto z bazylii najlepiej przygotować w moździerzu, ewentualnie w blenderze. Czosnek i odrobinę soli ucieramy w moździerzu na gładką masę. Dodajemy listki bazylii i ucieramy na pastę. Następnie dodajemy orzeszki i ser. Na sam koniec dolewamy oliwę i mieszamy. Sos łączymy z makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz