poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszna Mama - Spaghetti szpinakowe

Na bazarku pojawił się świeży szpinak.
To dobry powód, by przygotować na obiad spaghetti ze szpinakiem.
Przepis jest banalnie prosty, a smakuje przepysznie.
Choć ogólnie ludzie nie przepadają za szpinakiem (może to kwestia przyprawienia, może trauma z dzieciństwa :)), to na moich domowników zawsze mogę liczyć.



Składniki:
- szpinak (w dowolnej ilości - im więcej tym lepiej :))
- cebula
- ząbek czosnku
- kawałek masła
- śmietana
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- makaron

Cebulkę i czosnek smażę na maśle, lekko solę, by się nie przypaliły.
Dodaję umyty szpinak i chwilkę wszystko razem przesmażam na patelni. Nie za długo. Szpinak szybko się zmniejsza. Doprawiam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dorzucam łyżkę śmietany i chwilę jeszcze mieszam.




Do szpinaku dodaję ugotowany makaron i łączę razem wszystko.
Na talerzu posypuję serem np. cheddar'em (taki akurat znalazłam w lodówce).



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. My też uwielbiamy szpinak z makaronem! Ja czasem dodaję też ser feta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my właśnie z fetą też bardzo lubimy, szczególnie jak robię naleśniki ze szpinakiem to dodaję właśnie fetę.

      Usuń