Nosi ona tytuł "Odkrywam macierzyństwo". Autorką jest dr Preeti Agrawal - lekarz ginekolog, autorka książek, załóżycielka Fundacji Kobieta i Natura. Pani Agrawal pochodzi z Indii.
W swojej książce zawarła wiele cennych uwag i propozycji dla Kobiet będących w ciąży, rodzących i w połogu. Znaleźć w niej można wiele świetnych przepisów na wszystkie etapy ciąży, po ciąży, przy karmieniu dziecka i dla dziecka.
To mi się właśnie najbardziej spodobało w tej książce - mnogość przepisów, wszystko zgodnie z naturą, bez ulepszaczy, specjalnych dodatków smakowych - pure nature :)
Dziś serwuję pyszną zupę. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną. Przepis oczywiście pochodzi ze wspomnianej książki.
Niby żadne specjalne składniki, ale połączenie ich z odpowiednimi przyprawami sprawia, że zupa jest wyśmienita. Jest idealna na dzisiejszą pogodę, zimną i wietrzną, kiedy trzeba się trochę rozgrzać.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- kminek
- goździki i cynamon
- 1 łyżka sklarowanego masła (może być też zwykłe masło)
- koperek
- sól, pieprz
Do gorącego masła dodać kminek, goździki, kawałek cynamonu i liść laurowy - całość smażyć przez chwilę.
Następnie dodać tarte jarzyny i podsmażyć. Zalać 4 szklankami wody (ja dodaję trochę więcej wody), dodać kaszę jaglaną i gotować około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżym koperkiem.
Uwielbiam tą zupę - jest pyszna, zdrowa, pięknie pachnie i jest taka inna od naszych tradycyjnych zup polskich.
Smacznego!
![]() |
podsmażamy warzywa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz